Προβλήματα Καρδιάς - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - astranik (Αστρολόγος Ερευνητής)

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Προβλήματα Καρδιάς

Θέματα Υγείας

Μετά από το συγκινητικό ενδιαφέρον που δείξατε, παίρνοντας τηλέφωνο και ρωτώντας για την περιπέτεια της υγείας μου, όλοι οι πελάτες και οι γνωστοί, αποφάσισα να γράψω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς έχοντας προβλήματα υγείας, σε ότι αφορά την καρδιά και τους κινδύνους που περικλείει ένα τέτοιο γεγονός, αντιγράφοντας ένα φυλλάδιο που έχει εκδώσει ο γιατρός μου για την ενημέρωση των ασθενών. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την συμβολή του γιατρού μου, στην αποκατάσταση της υγείας μου. Στο τέλος της περιγραφής που κάνω από το φυλλάδιο του γιατρού θα αναφερθώ για τον γιατρό μου αναλυτικά τον περίφημο αυτόν επιστήμονα τον ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ


Επεμβάσεις για να βοηθήσετε την καρδιά σας

Ο γιατρός σας, σας είπε ότι πιθανώς να έχετε στεφανιαία νόσο; Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία (στεφανιαίες αρτηρίες) που δίνουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά σας, μπορεί να έχουν κάποια στένωση ή απόφραξη και σας συνέστησε να προχωρήσετε σε μία διαγνωστική εξέταση (στεφανιογραφία), για την επιβεβαίωση ή όχι του προβλήματος σας, καθώς και σε περαιτέρω επεμβατικές τεχνικές (αγγειοπλαστική - τοποθέτηση stent), εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο. Οι παρακάτω αναφορές σκοπό έχουν να σας εξηγήσουν τις διαγνωστικές και επεμβατικές αυτές πράξεις, οι οποίες βοηθούν την καρδιά σας, ενώ παράλληλα δίνονται και μερικές γενικές οδηγίες για να βελτιώσετε την υγεία σας.


Συμπτώματα


Η στεφανιαία νόσος προκαλεί στηθάγχη. Εκδηλώνεται σαν πίεση, σφίξιμο, μούδιασμα ή πόνο στο στήθος, χέρι, λαιμό, πλάτη ή γνάθο.
Εάν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή αλλιώς έμφραγμα του μυοκαρδίου (πλήρης απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας, με συνέπεια την νέκρωση τμήματος της καρδιάς). Τα κλασικά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω.



Στηθάγχη, Δύσπνοια, Εφίδρωση, Αδυναμία ή και ζάλη






Στεφανιαίες επεμβάσεις

Όλες οι διαγνωστικές και θεραπευτικές στεφανιαίες επεμβάσεις, γίνονται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Το ειδικό αυτό δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με όλα τα ειδικά σύνεργα και εργαλεία που είναι απαραίτητα στον επεμβατικό καρδιολόγο, για να διαγνώσει και να θεραπεύσει την στεφανιαία νόσο. Κατά την διάρκεια μιας στεφανιαίας επέμβασης, ένα λεπτό και εύκαμπτο σωληνάκι (καθετήρας) περνά μέσα από ένα αγγείο του ποδιού (συνήθως) ή του χεριού, με ανώδυνο τρόπο και χωρίς να το αισθάνεστε, προς το μέρος της καρδιάς. Με την βοήθεια του καθετήρα, ο επεμβατικός καρδιολόγος μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη και την έκταση της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, μέσα από τον ίδιο ή παραπλήσιο καθετήρα μπορεί, εάν κριθεί απαραίτητο, να προχωρήσει στην κατάλληλη επεμβατική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.




ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ

Οι αγωγοί της ζωής στην καρδιά


Η καρδιά είναι ένας μυς περίπου στο μέγεθος μιας γροθιάς. Ο καρδιακός μυς δίνει ασταμάτητα σε όλο το σώμα μας αίμα που είναι γεμάτο με οξυγόνο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων μας. Για να κάνει όμως σωστά την δουλειά του, χρειάζεται και αυτός οξυγονωμένο αίμα.
Το αίμα παίρνει το οξυγόνο του από τους πνεύμονες. Από εκεί το οξυγονωμένο αίμα έρχεται στην καρδιά μέσα από τις στεφανιαίες αρτηρίες.



Φυσιολογικές στεφανιαίες αρτηρίες

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τρεις και βγαίνουν από ένα μεγάλο αγγείο που ονομάζεται αορτή.
Η αορτή μεταφέρει αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα μας.
Οι στεφανιαίες αρτηρίες δίνουν και άλλους μικρότερους κλάδους και περιβάλλουν όλη την καρδιά.
Όταν είναι υγιείς ή αλλιώς φυσιολογικές, δίνουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε κάθε τμήμα του καρδιακού μυός.



Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος αρχίζει, όταν οι αρτηρίες της καρδιάς στενεύουν ή αποφράσσονται. Κατά συνέπεια, η παροχή οξυγονωμένου αίματος στην καρδιά είναι μειωμένη, με κίνδυνο την υγεία του καρδιακού μυός.

Αποφραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες

Η αιτία της στεφανιαίας νόσου είναι η αθηρωμάτωση (σκλήρυνση ή πάχυνση του τοιχώματος των αρτηριών). Η αθηρωμάτωση αρχίζει με την εναπόθεση μιας πλάκας λίπους στο τοίχωμα της αρτηρίας. Αυτή η αθηρωματική πλάκα μειώνει την παροχή του αίματος στην καρδιά. Καθώς η αθηρωματική πλάκα μεγαλώνει, η στεφανιαία αρτηρία στενεύει και μπορεί να αποφραχθεί. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η καρδιά σας δεν μπορεί να έχει το οξυγόνο που της είναι απαραίτητο όταν χρειαστεί (π.χ σε σωματική άσκηση).




Στεφανιαία αρτηρία με πάχυνση του τοιχώματος.


Η στεφανιαία νόσος ξεκινά με την εναπόθεση μιας πλάκας λίπους στις αρτηρίες της καρδιάς σαν αποτέλεσμα της υψηλής χοληστερίνης, του καπνίσματος, της αυξημένης πίεσης ή του σακχαρώδη διαβήτη.


Στεφανιαία αρτηρία με σημαντική στένωση


Καθώς η εναπόθεση λίπους αυξάνεται, η αρτηρία στενεύει και ταυτόχρονα ελαττώνεται και η παροχή οξυγονωμένου αίματος στον καρδιακό μυ. Εδώ ξεκινάνε και τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου, όπως η στηθάγχη.


Στεφανιαία αρτηρία με ολική απόφραξη


Η ταυτόχρονη παρουσία αθηρωματικής πλάκας και θρόμβου αποφράζει πλήρως την αρτηρία, με συνέπεια την διακοπή παροχής αίματος στον καρδιακό μυ και το έμφραγμα.



Στεφανιογραφία

Η στεφανιογραφία είναι η τελική εξέταση για την οριστική διάγνωση των περισσότερων καρδιακών παθήσεων και ειδικότερα της στεφανιαίας νόσου. Με βάση το αποτέλεσμα της στεφανιογραφίας παίρνεται και η απόφαση, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για την περαιτέρω θεραπεία της στεφανιαίας, είτε συντηρητικά (φάρμακα), είτε επεμβατικά (αγγειοπλαστική), είτε χειρουργικά (by-pass).


Επικινδυνότητα της στεφανιογραφίας

Ο κίνδυνος από την εξέταση είναι πολύ μικρός σε έμπειρα χέρια και σε οργανωμένα νοσοκομεία. Εξάλλου η εξέταση πραγματοποιείται, εφόσον είναι κλινικά ενδεδειγμένη και τα οφέλη της συλλογής των πληροφοριών από την εξέταση, είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από το μικρό κίνδυνο της. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, ο κίνδυνος τοπικής επιπλοκής (αιμορραγία, σχίσιμο της αρτηρίας) είναι κάτω από 1% ενώ ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής, (αλλεργική αντίδραση, αρρυθμία, καρδιοαγγειακό σύμβαμα) είναι περίπου 0.1% (μια επιπλοκή στις χίλιες επεμβάσεις).



Προετοιμασία για την στεφανιογραφία


Πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας μερικές μέρες πριν την επέμβαση εάν
Έχετε προβλήματα με αιμορραγίες
Έχετε πρόβλημα με την νεφρική σας λειτουργία
Είστε αλλεργικοί στο ιώδιο
Παίρνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα
Παίρνετε φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη


Το πρωινό της εξέτασης


Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο θα είστε νηστικός και θα σας γίνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η περιοχή παρακέντησης, όπου και θα μπει ο καθετήρας για την εξέταση (συνήθως το πόδι), προετοιμάζεται με ξύρισμα και ένας ενδοφλέβιος καθετήρας (ορός) θα τοποθετηθεί στο αριστερό σας χέρι.


Πως πραγματοποιείται η στεφανιογραφία


Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο
Θα είστε ξύπνιοι κατά την διάρκεια της εξέτασης
Σε αποστειρωμένο περιβάλλον γίνεται τοπική νάρκωση στην περιοχή παρακέντησης (συνήθως ψηλά στον μηρό) όπου θα τοποθετηθεί ένα μικροσκοπικό πλαστικό σωληνάκι μέσα στην αρτηρία.
(δεν αισθάνεστε πόνο κατά την διάρκεια της επέμβασης)
Μέσα από το μικροσκοπικό αυτό σωληνάκι, άλλοι μικροί καθετήρες με διάμετρο δύο χιλιοστά περίπου (μικρά σωληνάκια σαν μακαρόνι), οδηγούνται ανώδυνα και χωρίς να τους αισθάνεστε στην περιοχή της καρδιάς.
Οι καθετήρες επιτρέπουν την χορήγηση ακτινοσκιερού υγρού μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Κατ' αυτόν τον τρόπο, απεικονίζεται το αρτηριακό δίκτυο της καρδιάς (στεφανιογραφία) και ελέγχεται η κατάσταση των αρτηριών. Η όλη διαδικασία παρακολουθείται στην οθόνη και καταγράφεται. Η διάρκεια της εξέτασης είναι συνήθως 30-45 λεπτά.

Η εισαγωγή του καθετήρα στην αρτηρία γίνεται συνήθως με παρακέντηση στο πόδι (μηριαία αρτηρία). Η παρακέντηση μπορεί να γίνει επίσης στο βραχίονα (βραχιόνιος αρτηρία) ή στον καρπό
(κερκιδική αρτηρία).



Αγγειοπλαστική

Η αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) έχει σαν σκοπό την διάνοιξη της στενωμένης αρτηρίας και την της παροχής οξυγονωμένου αίματος στον καρδιακό μυ.


Τοποθέτηση του μπαλονιού

Το μπαλονάκι περνάει μέσα από τον ίδιο καθετήρα με τον οποίο και γίνεται η στεφανιογραφία. Φορτώνεται σε ένα εύκαμπτο σύρμα το οποίο αρχικά περνάει δια μέσω της στενωμένης αρτηρίας. Η τοποθέτηση παρακολουθείται στην οθόνη.



Το φούσκωμα του μπαλονιού


Μετά την ακριβή τοποθέτηση, το μπαλονάκι φουσκώνει και ξεφουσκώνει μερικές φορές και διανοίγει την αρτηρία συμπιέζοντας την αθηρωματική πλάκα στο τοίχωμα της στεφανιαίας αρτηρίας.



Βελτίωση της ροής του αίματος


Μετά την αγγειοπλαστική, το πιο πιθανό βήμα είναι η τοποθέτηση stent. Με την αθηρωματική πλάκα συμπιεσμένη στο τοίχωμα της αρτηρίας, παρατηρείται σαφής και άμεση βελτίωση της ροής αίματος στον καρδιακό μυ.



Τοποθέτηση (Εμφύτευση) του stent

Το stent είναι ένα μικρό μεταλλικό πλέγμα είτε από ατσάλι είτε από μείγματα χρωμίου. Μετά την διάνοιξη της αρτηρίας με το μπαλονάκι (αγγειοπλαστική), ακολουθεί συνήθως η τοποθέτηση του stent το οποίο και έχει σκοπό να διατηρήσει ανοιχτή την αρτηρία. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η τοποθέτηση του stent απεικονίζεται πιο κάτω.


Τοποθέτηση του stent στην αρτηρία

Το stent διέρχεται μέσα από τον ίδιο καθετήρα με τον οποίο και γίνεται η στεφανιογραφία. Είναι φορτωμένο σε ένα μπαλονάκι και περνάει στο σημείο της στενωμένης αρτηρίας πάνω από ένα εύκαμπτο σύρμα.
Η ακριβής τοποθέτηση παρακολουθείται από την οθόνη.



Εμφύτευση του stent


Το μπαλονάκι πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο το stent, φουσκώνει και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και εμφυτεύεται το stent. Στην συνέχεια το μπαλονάκι ξεφουσκώνει και γίνεται ο τελικός έλεγχος της σωστής τοποθέτησης του stent.





Η αρτηρία παραμένει ανοιχτή


Το stent παραμένει ανοιχτό στην θέση του και προστατεύει με αυτόν τον τρόπο την επαναστένωση της αρτηρίας.



Φάρμακα που είναι απαραίτητα μετά την τοποθέτηση του stent


Μετά την εμφύτευση του stent είναι απαραίτητη, για ένα χρονικό διάστημα (από 4 εβδομάδες έως και 1 έτος ή και περισσότερο), η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων που εμποδίζουν την δημιουργία θρόμβου πάνω στο stent (αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα). Το πιο πιθανό επίσης, είναι να παίρνετε ασπιρίνη εφ' όρου ζωής.


Μετά την επέμβαση


Μετά την στεφανιογραφία ή και την επέμβαση της αγγειοπλαστικής και την τοποθέτηση του stent, θα επιστρέψετε στην μονάδα εντατικής θεραπείας ή στο θάλαμο σας. Εκεί θα χρειαστεί να παραμείνετε ξαπλωμένοι για κάποιες ώρες. Εξιτήριο από το νοσοκομείο θα πάρετε την επόμενη μέρα. Πριν φύγετε θα σας δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες καθώς και οι όποιες αλλαγές στην φαρμακευτική σας αγωγή.


Σύγκλειση της τομής της αρτηρίας


Η μικροσκοπική τομή στην αρτηρία είτε συμπιέζεται με ελαστική περίδεση μετά το πέρας της επέμβασης είτε είναι δυνατόν να κλείσει με μία ειδική συσκευή σύγκλεισης (ράμμα ή κολλαγόνο). Το τελευταίο επιτρέπει την γρηγορότερη κινητοποίηση σας, όταν το σημείο εισόδου στην αρτηρία είναι το πόδι.


Κατά την διάρκεια της νοσηλείας σας


Μία νοσηλεύτρια θα ελέγχει την αρτηριακή σας πίεση, τον σφυγμό σας, καθώς και το σημείο παρακέντησης της αρτηρίας για πιθανή αιμορραγία.
Στην μονάδα εντατικής θεραπείας ή στον θάλαμο σας θα είστε συνδεδεμένοι σε ένα μόνιτορ. Ταυτόχρονα, από την φλέβα μπορεί να σας χορηγηθούν υγρά ή και φάρμακα για κάποιες ώρες.


Ανάρρωση στο σπίτι


Πριν την έξοδο σας από το νοσοκομείο θα ενημερωθείτε για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε κατά την ανάρρωση σας στο σπίτι, καθώς και για την κλινική σας παρακολούθηση. Δεν συνιστάται να οδηγήσετε για 48 ώρες μετά την επέμβαση.


Οι πρώτες μέρες


Στο σημείο παρακέντησης της αρτηρίας και κάτω από το δέρμα μπορεί να παρατηρήσετε ένα μικρό σκληρό έπαρμα που έχει το μέγεθος ελιάς. (εδώ αναφέρεται στην περίπτωση που η παρακέντηση γίνει από το πόδι)
Δεν είναι ανησυχητικό. Ίσως να υπάρχει και ένας μικρός μώλωπας, πράγμα συχνό, ο οποίος θα υποχωρήσει σχετικά γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Σε δύο μέρες μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, ενώ στην εργασία σας συνήθως σε δύο εβδομάδες. Προσπαθήστε να είστε λογικοί στην δραστηριότητα σας στην αρχή και μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε έντονη σωματική άσκηση.


Κλινική παρακολούθηση


Είναι απαραίτητο να βλέπετε τον γιατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την επέμβαση. Ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα stent παραμένουν ανοιχτά, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να επαναστενωθούν ή και να αποφραχθούν. Αυτό ανιχνεύεται στην πλειοψηφία, με την σωστή κλινική παρακολούθηση ή και την δοκιμασία κόπωσης.


Αλλαγές στην ζωή σας για μια υγιέστερη καρδιά


Οι στεφανιαίες επεμβάσεις βοηθούν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα σας ή και να επιμηκύνετε την ζωή σας. Χρειάζεται όμως και η δική σας προσπάθεια, πέρα από την φαρμακευτική αγωγή, για να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο την υγεία της καρδιάς σας και να εμποδίσετε την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου. Το μεγαλύτερο κέρδος το έχετε με την έναρξη σωματικής άσκησης, την τροποποίηση της δίαιτας σας και την διακοπή του καπνίσματος.


Η άσκηση βοηθά την καρδιά σας


Όπως ο κάθε μυς του σώματος μας, έτσι και η καρδιά εργάζεται καλύτερα αν ασκείται. Η άσκηση επίσης βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, στην μείωση του βάρους και της χοληστερίνης. Πριν όμως ξεκινήσετε οποιασδήποτε μορφής άσκηση, μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποια δραστηριότητα είναι κατάλληλη για σας. Υπάρχουν μερικές αρχές που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την όποια δραστηριότητα όπως:
Διαλέξτε μία δραστηριότητα που να κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες σας να εργάζονται με μεγαλύτερη ένταση απ' ότι στην ηρεμία. Αυτή πρέπει και να σας ευχαριστεί. Καλές επιλογές είναι το βάδισμα, ο χορός, το κολύμπι, το ποδήλατο ή η αεροβική γυμναστική.
Ξεκινήστε την δραστηριότητα αργά. Αρχικά πρέπει να αθλείστε 3 φορές την εβδομάδα για 5 με 0 λεπτά της ώρας.
Όταν αισθανθείτε πιο άνετα, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και την συχνότητα της άσκησης.
Στόχος σας πρέπει να είναι η άσκηση 4 με 5 φορές την εβδομάδα για 20 με 40 λεπτά της ώρας την κάθε φορά.
Οργανώστε τον τρόπο με τον οποίο αθλείστε και μην παρεκκλίνετε από αυτόν
Εάν νιώσετε στηθάγχη κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, σταματήστε αμέσως. Πάρτε το φάρμακο για τη στηθάγχη και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.




Ο Γιώργος Παπαϊωάννου είναι επεμβατικός καρδιολόγος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα. Πέρασε πρώτος στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ' όπου και αποφοίτησε. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων και της υπηρεσίας υπαίθρου, αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου και παρέμεινε για επτά χρόνια, παίρνοντας τις ειδικότητες της Παθολογίας, Καρδιολογίας και Επεμβατικής Καρδιολογίας, στα Πανεπιστήμια Tufts της Βοστώνης και Connecticut Αντίστοιχα. Έχει μεγάλη εμπειρία στις σύγχρονες ενδοαγγειακές επεμβατικές τεχνικές, τόσο στα στεφανιαία όσο και στα περιφερικά αγγεία. Ήταν ο κύριος οργανωτής και βασικός υπεύθυνος του προγράμματος της συνδυασμένης φαρμακευτικής και επεμβατικής θεραπείας στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου από το 2000 στο Πανεπιστήμιο του Connecticut. Με Πανεπιστημιακή υποτροφία, πήρε δίπλωμα Μάστερ στην Δημόσια Υγεία και κατεύθυνση στην κλινική έρευνα.
Έχει μιλήσει και παρουσιάσει την έρευνα του στα μεγαλύτερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συνέδρια, κλινικής και επεμβατικής καρδιολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κεφάλαια σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, πάνω σε θέματα δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων, πυρηνικής καρδιολογίας και επεμβατικής αντιμετώπισης του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου με αγγειοπλαστική.
Είναι μέλος της αμερικανικής, ευρωπαϊκής και ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας, καθώς και της αμερικανικής και ευρωπαϊκής εταιρείας επεμβατικής καρδιολογίας.
Συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής και ελληνικής επεμβατικής καρδιολογικής ομάδας, με σκοπό την καταγραφή και κλινική παρακολούθηση των επεμβατικών πράξεων.
Από τον Σεπτέμβριο του 2004 ασκεί την επεμβατική καρδιολογία στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί στην περαιτέρω κλινική ανάπτυξη και επιστημονική πρόοδο της ομάδας του, καθώς και του τμήματος της επεμβατικής καρδιολογίας, σε μια εποχή αληθινής επανάστασης των αναίμακτων επεμβατικών τεχνικών, τόσο στα στεφανιαία, όσο και στα περιφερικά αγγεία.

Είναι παντρεμένος με την φιλόλογο ΑΡΕΤΗ ΛΙΑΠΗ και έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Βασίλη.

Ιατρείο Λ. Πεντέλης 16 Χαλάνδρι 15234  Τηλ. 2106893577




 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού