Φάρμακα που είναι απαραίτητα μετά την τοποθέτηση του stent
Μετά την εμφύτευση του stent είναι απαραίτητη, για ένα χρονικό διάστημα (από 4 εβδομάδες έως και 1 έτος ή και περισσότερο), η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων που εμποδίζουν την δημιουργία θρόμβου πάνω στο stent (αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα). Το πιο πιθανό επίσης, είναι να παίρνετε ασπιρίνη εφ' όρου ζωής.
Μετά την επέμβαση
Μετά την στεφανιογραφία ή και την επέμβαση της αγγειοπλαστικής και την τοποθέτηση του stent, θα επιστρέψετε στην μονάδα εντατικής θεραπείας ή στο θάλαμο σας. Εκεί θα χρειαστεί να παραμείνετε ξαπλωμένοι για κάποιες ώρες. Εξιτήριο από το νοσοκομείο θα πάρετε την επόμενη μέρα. Πριν φύγετε θα σας δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες καθώς και οι όποιες αλλαγές στην φαρμακευτική σας αγωγή.
Σύγκλειση της τομής της αρτηρίας
Η μικροσκοπική τομή στην αρτηρία είτε συμπιέζεται με ελαστική περίδεση μετά το πέρας της επέμβασης είτε είναι δυνατόν να κλείσει με μία ειδική συσκευή σύγκλεισης (ράμμα ή κολλαγόνο). Το τελευταίο επιτρέπει την γρηγορότερη κινητοποίηση σας, όταν το σημείο εισόδου στην αρτηρία είναι το πόδι.
Κατά την διάρκεια της νοσηλείας σας
Μία νοσηλεύτρια θα ελέγχει την αρτηριακή σας πίεση, τον σφυγμό σας, καθώς και το σημείο παρακέντησης της αρτηρίας για πιθανή αιμορραγία.
Στην μονάδα εντατικής θεραπείας ή στον θάλαμο σας θα είστε συνδεδεμένοι σε ένα μόνιτορ. Ταυτόχρονα, από την φλέβα μπορεί να σας χορηγηθούν υγρά ή και φάρμακα για κάποιες ώρες.
Ανάρρωση στο σπίτι
Πριν την έξοδο σας από το νοσοκομείο θα ενημερωθείτε για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε κατά την ανάρρωση σας στο σπίτι, καθώς και για την κλινική σας παρακολούθηση. Δεν συνιστάται να οδηγήσετε για 48 ώρες μετά την επέμβαση.
Οι πρώτες μέρες
Στο σημείο παρακέντησης της αρτηρίας και κάτω από το δέρμα μπορεί να παρατηρήσετε ένα μικρό σκληρό έπαρμα που έχει το μέγεθος ελιάς. (εδώ αναφέρεται στην περίπτωση που η παρακέντηση γίνει από το πόδι)
Δεν είναι ανησυχητικό. Ίσως να υπάρχει και ένας μικρός μώλωπας, πράγμα συχνό, ο οποίος θα υποχωρήσει σχετικά γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Σε δύο μέρες μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, ενώ στην εργασία σας συνήθως σε δύο εβδομάδες. Προσπαθήστε να είστε λογικοί στην δραστηριότητα σας στην αρχή και μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε έντονη σωματική άσκηση.
Κλινική παρακολούθηση
Είναι απαραίτητο να βλέπετε τον γιατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την επέμβαση. Ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα stent παραμένουν ανοιχτά, σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να επαναστενωθούν ή και να αποφραχθούν. Αυτό ανιχνεύεται στην πλειοψηφία, με την σωστή κλινική παρακολούθηση ή και την δοκιμασία κόπωσης.
Αλλαγές στην ζωή σας για μια υγιέστερη καρδιά
Οι στεφανιαίες επεμβάσεις βοηθούν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα σας ή και να επιμηκύνετε την ζωή σας. Χρειάζεται όμως και η δική σας προσπάθεια, πέρα από την φαρμακευτική αγωγή, για να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο την υγεία της καρδιάς σας και να εμποδίσετε την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου. Το μεγαλύτερο κέρδος το έχετε με την έναρξη σωματικής άσκησης, την τροποποίηση της δίαιτας σας και την διακοπή του καπνίσματος.
Η άσκηση βοηθά την καρδιά σας
Όπως ο κάθε μυς του σώματος μας, έτσι και η καρδιά εργάζεται καλύτερα αν ασκείται. Η άσκηση επίσης βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, στην μείωση του βάρους και της χοληστερίνης. Πριν όμως ξεκινήσετε οποιασδήποτε μορφής άσκηση, μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποια δραστηριότητα είναι κατάλληλη για σας. Υπάρχουν μερικές αρχές που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την όποια δραστηριότητα όπως:
Διαλέξτε μία δραστηριότητα που να κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες σας να εργάζονται με μεγαλύτερη ένταση απ' ότι στην ηρεμία. Αυτή πρέπει και να σας ευχαριστεί. Καλές επιλογές είναι το βάδισμα, ο χορός, το κολύμπι, το ποδήλατο ή η αεροβική γυμναστική.
Ξεκινήστε την δραστηριότητα αργά. Αρχικά πρέπει να αθλείστε 3 φορές την εβδομάδα για 5 με 0 λεπτά της ώρας.
Όταν αισθανθείτε πιο άνετα, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και την συχνότητα της άσκησης.
Στόχος σας πρέπει να είναι η άσκηση 4 με 5 φορές την εβδομάδα για 20 με 40 λεπτά της ώρας την κάθε φορά.
Οργανώστε τον τρόπο με τον οποίο αθλείστε και μην παρεκκλίνετε από αυτόν
Εάν νιώσετε στηθάγχη κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, σταματήστε αμέσως. Πάρτε το φάρμακο για τη στηθάγχη και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.