Ίλιγγος - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - astranik (Αστρολόγος Ερευνητής)

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ίλιγγος

Θέματα Υγείας

Ίλιγγος είναι το ψευδές αίσθημα περιστροφής ή κίνησης του σώματος όταν αυτό είναι σταθερό.

Λαβύρινθος είναι το τμήμα του αυτιού υπεύθυνο για την διατήρηση της ισορροπίας του σώματος.
Απαραίτητα επίσης για την ισορροπία είναι ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, οι μύες του σώματος και η καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Μια διαταραχή σε καθένα από τα παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα.
Προσβολές ιλίγγου, αστάθειας, ζάλης και αίσθημα απώλειας του βάρους της κεφαλής. Αυτά μπορεί να συνοδεύονται με ναυτία ή και με εμετό.
Τα επεισόδια αυτά μπορεί να συμβούν απότομα ή μπορεί να εμφανιστούν με τις αλλαγές της θέσης του σώματος ή της κεφαλής.
Βαρηκοΐα μόνιμη ή με διακυμάνσεις.
Θόρυβος, αίσθημα πληρότητας (μπούκωμα) ή αίσθημα πίεσης στο αυτί.
Το ιστορικό, η εξέταση και τα αποτελέσματα των διαφόρων εξετάσεων, μας δείχνουν αν έχετε μια διαταραχή του μηχανισμού της ισορροπίας.
Η πλειοψηφία των ασθενών με ίλιγγο μπορούν να θεραπευθούν με φάρμακα, δίαιτα, ασκήσεις, ενέσεις η ένα συνδυασμό από όλα αυτά.
Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σήμερα σε ολοένα και μικρότερο αριθμό ασθενών.
Παρά του ότι με το σύμπτωμα του ιλίγγου η θεραπεία είναι κατά κανόνα αποτελεσματική, για το αίσθημα της πληρότητας (μπούκωμα), τη βαρηκοΐα ή των εμβοών στο αυτί, δεν είναι πάντα το ίδιο αποτελεσματική. Η δίαιτα βασίζεται στην πλήρη κατάργηση από τις τροφές του μαγειρικού άλατος.
Η χρήση της βασίζεται στο ότι η αιτία της παθολογικής κατάστασης που προκαλεί τον ίλιγγο, οφείλεται σε υπερδιάταση του λαβυρίνθου από υγρό και ότι η υπερβολική λήψη μαγειρικού άλατος, προκαλεί κατακράτηση υγρού (αναφέρεται για την νόσο του Meniere).
Το κάπνισμα προκαλεί στένωση των αγγείων και είναι δυνατόν να συμβάλλει και στην πάθηση. Θα πρέπει να κόψετε το κάπνισμα ή τουλάχιστον να το ελαττώσετε.
Σε χρόνιες καταστάσεις, μερικές ασκήσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικές.


Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως

Τι είναι; Κρίσεις ιλίγγου που διαρκούν δευτερόλεπτα και συνοδεύουν συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού, όπως στην κατάκλιση, την έγερση από το κρεβάτι κ.λ.π.
Που οφείλονται; Στην διαφυγή μέσα στον λαβύρινθο των κρυστάλλων, που υπάρχουν σε συγκεκριμένες θέσεις και έτσι η κίνηση τους προκαλεί τις κρίσεις ιλίγγου.
Πως θεραπεύεται; Με συγκεκριμένες ασκήσεις, όπως στο σχήμα που έχουν σαν σκοπό την επανατοποθέτηση των κρυστάλλων στη σωστή τους θέση.


Νόσος Meniere (ύδωπας του λαβύρινθου)

Τι είναι; Νόσημα που προσβάλει τον λαβύρινθο και εκδηλώνεται με κρίσεις ιλίγγου σε διάφορα χρονικά διαστήματα, που διαρκούν από μερικά λεπτά μέχρι αρκετές ώρες και συνοδεύεται συνήθως από εμβοές (βουητά ή θόρυβο στο αυτί) και βαρηκοΐα.
Που οφείλεται; Στο εσωτερικό μέρος του λαβυρίνθου υπάρχει ο υμενώδης λαβύρινθος. Για κάποιον λόγο αυτό το τμήμα του λαβυρίνθου κατακρατεί περισσότερο υγρό από όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να φουσκώνει σε σχέση με το υπόλοιπο μέρος του λαβυρίνθου (ύδωπας), με συνέπεια τις κρίσεις ιλίγγου, των βουητών και της βαρηκοΐας.
Πως θεραπεύεται; Η θεραπεία είναι σύνθετη ανάλογα με την συχνότητα και την ένταση των κρίσεων.
Καταρχήν θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλατιού καθώς και αλμυρών προϊόντων, όπως τα τυριά και αυτό γιατί το αλάτι κατακρατά υγρά.
Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, προστίθενται στην θεραπεία φάρμακα βοηθητικά για την αποσυμφόρηση του λαβυρίνθου, όπως είναι τα διουρητικά.
Χρήσιμες είναι και οι διάφορες ασκήσεις αποκατάστασης.
Σε ασθενείς με συχνές κρίσεις, η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία είναι ενέσεις φαρμάκων, που γίνονται μέσα στο αυτί (με τοπική αναισθησία) οι οποίες έχουν σαν σκοπό την αδρανοποίηση του λαβυρίνθου που πάσχει, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των κρίσεων.
Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ένδειξη, συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις, που όμως λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητας των ενέσεων, τείνουν να μην χρησιμοποιούνται πια παρά μόνο σε πολύ επιλεγμένα περιστατικά.


ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Οι ασκήσεις αποκατάστασης έχουν σαν σκοπό την <εκπαίδευση> του εγκεφάλου και του συστήματος ισορροπίας να μάθει να <αγνοεί> τα ερεθίσματα που προκαλούν ίλιγγο.
Στην ουσία πρόκειται για συχνή και καθημερινή επανάληψη αυτών ακριβώς των κινήσεων του κεφαλιού και του σώματος, που προκαλούν ίλιγγο, με συνέπεια σιγά - σιγά το σύμπτωμα αυτό να φθίνει.
Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις που σας προκαλούν ίλιγγο, τις ασκήσεις που σας κάνει ο ιατρός σας ή ομάδες ασκήσεων σαν αυτές που ακολουθούν.

Θα πρέπει αν γίνονται επί 15΄ δύο φορές την ημέρα φθάνοντας σιγά - σιγά τα 30΄.

Καθιστές ασκήσεις: Καθώς κάθεστε, ανυψώστε τους ώμους σας 20 φορές. Γυρίστε προς τα αριστερά 20 φορές. Κάντε κάμψη προς τα κάτω και σηκώστε αντικείμενα από το έδαφος και καθίστε 20 φορές.

Ασκήσεις στάσης: Σηκωθείτε και καθίστε 20 φορές με ανοικτά τα μάτια. Επαναλάβετε με κλειστά μάτια. Πετάξτε μια μικρή ελαστική μπάλα από το ένα χέρι στο άλλο, πάνω από το επίπεδο των ματιών. Πετάξτε την μπάλα από το ένα χέρι στο άλλο κάτω από το ένα γόνατο.

Ασκήσεις του ματιού: Κοιτάξτε προς τα πάνω, κατόπιν προς τα κάτω, αρχικά σιγά και αργότερα γρήγορα 20 φορές. Κοιτάτε από την μία πλευρά στην άλλη, αρχικά σιγά και μετά γρήγορα 20 φορές.
Συγκεντρώστε το βλέμμα σας στο δάκτυλο σας με το χέρι σας (δείκτη) 30 πόντους προς τα εμπρός και πίσω. Επαναλάβετε αυτή την κίνηση 20 φορές.

Ασκήσεις της κεφαλής: Κάμψτε το κεφάλι προς τα εμπρός μετά προς τα πίσω, με ανοικτά τα μάτια αργά και μετά γρήγορα 20 φορές.
Καθώς βελτιώνεται ο ίλιγγος, αυτές οι ασκήσεις του κεφαλιού πρέπει να γίνονται με κλειστά τα μάτια.

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία συγκεκριμένων νοσημάτων του λαβύρινθου, είναι οι ενδοτυμπανικές ενέσεις φαρμάκων, που έχουν σαν σκοπό την απορρόφηση αυτών, απ' ευθείας από τον λαβύρινθο χωρίς ο ασθενής να εκτεθεί στις παρενέργειες των φαρμάκων, λαμβάνοντας τα από το στόμα ή ενδοφλέβια. Η ένεση γίνεται με την χρήση τοπικής αναισθησίας στο τύμπανο και είναι ανώδυνη. Γίνεται σε καθημερινά ή εβδομαδιαία προγράμματα τρείς ή τέσσερις φορές με τον ασθενή να πρέπει να παραμείνει στο εξεταστικό κρεβάτι για περίπου μισή ώρα.
Οι ενέσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά τον λόγο για τον οποίο σήμερα έχουν ελαχιστοποιηθεί οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ιλίγγου.
Κάποιες μορφές ιλίγγου εμφανίζονται σε κρίσεις που μπορεί να επαναλαμβάνονται σε διαστήματα μηνών, ετών ή καθόλου.
Κατά κανόνα οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία του ιλίγγου σας, ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να προσαρμόζει το σώμα στο αίσθημα της περιστροφής και τα έντονα συμπτώματα υποχωρούν, ακόμα και χωρίς αγωγή σε πολλές περιπτώσεις.
Δεν είναι ασύνηθες μετά από μία κρίση ιλίγγου να παραμένει ένα αίσθημα <ζάλης> ή αστάθειας, που δεν έχει την ένταση της αρχικής κρίσης αλλά είναι ενοχλητικό για αρκετό χρονικό, διάστημα και σιγά - σιγά φθίνει.Πιστή αντιγραφή από το περιοδικό "Σύμβουλος Υγείας".
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού