Πόνος στην περίοδο - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - astranik (Αστρολόγος Ερευνητής)

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Πόνος στην περίοδο

Θέματα Υγείας > ΓΥΝΑΙΚΑ

Αιτίες

Ο πόνος στην "περίοδο" εμμηνορρυσία δημιουργείται από συσπάσεις της μήτρας, όμοιες με αυτές του τοκετού. Μικρές συσπάσεις διαπερνούν το τοίχωμα της μήτρας συνεχώς σε όλες τις γυναίκες χωρίς όμως να γίνονται αντιληπτές. Κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας αυτές οι συσπάσεις είναι δυνατότερες. Με την κάθε σύσπαση απομακρύνεται το αίμα και το ενδομήτριο που υπάρχει μέσα στη μήτρα και παροδικά στραγγαλίζονται τα αγγεία που διαπερνούν το τοίχωμα της. Ο στραγγαλισμός των αγγείων μειώνει τη ροή του αίματος και συνεπώς του οξυγόνου στη μήτρα. Με αυτόν τον τρόπο λιγοστεύει το αίμα όμως μειώνεται και το οξυγόνο με αποτέλεσμα οι ιστοί να ισχαιμούν (έλλειψη οξυγόνου). Η σύσπαση και η ισχαιμία δημιουργούν πόνο.
Όλη αυτή η διαδικασία είναι ρυθμιζόμενη από ουσίες (προσταγλανδίνες) οι οποίες δημιουργούν τις συσπάσεις και παράγουν πόνο. Όσο οι συσπάσεις είναι ισχυρότερες τόσο ο πόνος αυξάνει. Ο πόνος της περιόδου είναι μια παρενέργεια σε μια φυσική αντίδραση της μήτρας, για να καθαρίσει, να μειώσει το αίμα και να προετοιμαστεί για τον επόμενο κύκλο.


Πότε δεν είναι φυσιολογικό


Ισχυρότατοι πόνοι κατά την εμμηνορρυσία μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας παθολογίας. Γι' αυτό θα ήταν φρόνιμο να ελέγξουμε αν όλα είναι καλά. Κατά τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο με το ιστορικό την εξέταση και τον υπέρηχο θα πρέπει να αποκλειστούν ενδομητρίωση, ινομυώματα, μόλυνση, σύμηση τραχήλου (κλείσιμο τραχήλου που εμποδίζει τη διαφυγή του αίματος) και μερικές άλλες σπανιότερες παθήσεις. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε τον γιατρό για έλεγχο όταν ο πόνος επηρεάζει τη φυσιολογική ζωή. Αν δεν υπάρχει καμία παθολογική αιτία το στρες και η ψυχολογία καθώς επίσης και η φυσική κατάσταση είναι αυτά που επηρεάζουν αρκετά την ένταση του πόνου.


Απλές θεραπείες


Ασκήσεις ελαφριάς έντασης ,καθώς επίσης και καλή φυσική κατάσταση μπορούν να μειώσουν τον πόνο.
Ελαφρά παυσίπονα, πάντα με συνταγή γιατρού, αφού ελέγξει ότι δεν κρύβεται καμιά παθολογική κατάσταση πίσω από την δυσμηνόρροια (όρος που χρησιμοποιείται για τον πόνο της περιόδου), πολλές φορές θα είναι αρκετά να μειώσουν τον πόνο.


Σύνθετες Θεραπείες


Αν οι απλές θεραπείες αποτύχουν να μειώσουν τον πόνο και ο γιατρός σας υποψιάζεται ενδομητρίωση ή άλλη παθολογία θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Ίσως χρειαστεί να γίνει, εκτός από τις απλές εξετάσεις αίματος και υπερήχου, πιο σύνθετες, όπως λαπαροσκόπηση για να αποκλείσουμε κάποια παθολογική κατάσταση. Με τη λαπαροσκόπηση, χρησιμοποιώντας μια λεπτή κάμερα ελέγχουμε άμεσα τα εσωτερικά γυναικολογικά όργανα.


 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού